De Aanslagen in Brussel Hadden Perfect Vermeden Kunnen Worden…

Wat indien er technologie had bestaan die in staat was om vanuit een grote stroom reizigers, individuen of bagage te isoleren die potentieel gevaarlijk waren? De technologie zou, bijvoorbeeld op basis van spectroscopie, van het detecteren van een waarneembare chemische signatuur, vanop afstand het “aura” kunnen detecteren waarmee elke persoon en elk voorwerp omringd is. Stel je voor dat die technologie had geïnstalleerd geweest in de luchthaven van Zaventem, in 2015. Had de terreur die op 22/03 België trof, niet kunnen voorkomen worden?

De technologie bestond wel degelijk. Ze was ontwikkeld, beproefd, gevalideerd.

Het klinkt choquerend, maar de technologie bestond wel degelijk. Ze was ontwikkeld, beproefd, gevalideerd en, volgens plannen die in 2013 gemaakt werden, had ze in 2015 in Brussel Nationaal geïnstalleerd geweest, in de praktijk in proef gedraaid. Zaventem, vermits Brussel de “hoofdstad” is van Europa, maar eens te meer omdat het het hoofdkwartier van de NATO onderdak biedt. De NATO, die samen met een partner de STANDEX-technologie had ontwikkeld. Wat is er dan misgelopen?

Euro Maidan

Ergens aan de oostelijke grenzen van Europa voltrok zich een staatsgreep. Van de Westerse media leerden we dat die volledig democratisch, doch gewelddadig verliep, dat het volk in opstand was gekomen tegen het beleid van hun voormalig president Yanukovich. Indien je eveneens bronnen leest met een verschillend wereldbeeld, kan je danig twijfelen aan dat democratische verloop. De afloop is echter belangrijk: de meer Russisch-gezinde Yanukovich ging, de uiterst Westers georiënteerde oligarch Poroshenko nam de vacature. Buurland Rusland keek passief toe, hoe de gebeurtenissen zich op het Maidan-plein voltrokken en gruwelde van de uitkomst. Een land, letterlijk het “grensland” (Україна), kreeg een bijzonder anti-Russische meerderheid. De Russische regering besloot om één strategische plaats, de Krim, te behouden en die werd, na een democratische volksraadpleging, geannexeerd. Hoewel de annexatie democratisch en zonder bloedvergieten verliep, werd de uitslag door het Westen en de NATO niet erkend.

Sancties

De uitslag over de Russische uitbreiding werd als voorwendsel gebruikt om alle samenwerking met met de regering van Poetin te stoppen. Die sancties waren niet enkel economisch, maar werden eveneens toegepast voor enkele gemeenschappelijke projecten. Hoewel er uitzonderingen bestaan – Rusland’s lanceersite Baijkonour en de Russische raketaandrijvingstechnologie zijn er enkelen van – werd ook een groot deel van de technologische samenwerking stopgezet. STANDEX o.a. werd er ook slachtoffer van.

De Westerse pers staat consequent vol met teksten die onze Slavische buren in slecht daglicht plaatsen – zelfs indien er redenen genoeg zijn om te twijfelen aan de boodschap die gebracht wordt.

Samenwerking of Tegenwerking?

Toch nog even dit. Gedane zaken nemen geen keer. De technologie die ons land beter had kunnen beschermen tegen de gruwel op 22/03 werd in Zaventem niet geïnstalleerd omwille van sancties die Europa op meer dan deze manier hard raken. Hoewel de Russen nog steeds hun hand reiken om de wereldproblemen in een samenwerkingsverband aan te pakken, negeert het Westen nog steeds die steun. Integendeel. De Westerse pers staat consequent vol met teksten die onze Slavische buren in slecht daglicht plaatsen – zelfs indien er redenen genoeg zijn om te twijfelen aan de boodschap die gebracht wordt. Rusland, in vele gevallen zelfs op de man af Poetin zelf, wordt reeds enkele jaren gedemoniseerd hoewel dat hijzelf, en zijn ministers en woordvoerders, steeds blijk geven van goede wil. Het land meldt eveneens keer op keer dat het niet uit is op uitbreiding, maar enkel eist dat het in dezelfde mate gerespecteerd wordt als de Verenigde Staten. Dat standpunt is de gemiddelde mediagebruiken onbekend. De publieke opinie aanvaardt het plaatsen van de grootste NATO legermacht sinds Wereldoorlog II aan de grenzen met Rusland. Het aanvaardt nucleair-capabele raketinrichtingen in Roemenië en binnenkort Polen. Het aanvaardt uiterst grootschalige oefeningen in de nabijheid van de Oosterse grootmacht. Het aanvaardt het plaatsen van tienduizenden manschappen in de Baltische staten en het aanvaardt het plaatsen van zware wapens daar. Het aanvaardt zelfs de processie van militaire konvooien via nagenoeg identiek hetzelfde traject dat ook Nazi-Duitsland volgde voordat Rusland 27 miljoen inwoners opofferde om Hitler’s troepen terug te slaan. Nu is de vraag – kan je het Rusland, dat we dankbaar moeten zijn voor de overwinning op Hitler’s ideologie, verwijten dat het tegenmaatregelen neemt? De spanning aan de Europese oostgrenzen is te snijden; en het is niet Rusland dat schuld heeft aan die troepenontplooiing. Het bewaakt enkel zijn grenzen. Dat doen we allemaal denk ik.

Als Europa mogen we ons versterk voelen door de NATO, maar het is het continent dat het eerst verzwakt zal zijn, mocht de vonk in het vat springen. Niet dat de rest van de wereld niets te vrezen zal hebben op dat moment.

Ik hoop dat de politiek snél tot inkeer komt.

Eén gedachte over “De Aanslagen in Brussel Hadden Perfect Vermeden Kunnen Worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: